torsdag 7 augusti 2008

Xian och Yangshuo

Tjenamors, Anna-Maria har. Ungdomarna har placerats pa matlagningskurs medan jag jobbar lite med reseekonomin och planerar de kommande dagarna. Det ser ut att bli en ganska intressant ekonomiredovisning for den har resan sa att saga... Kanske 1/4 av kvittona saknas (man jobbar inte riktigt med kvitton i det har landet) och resten ar skrivna pa krummelursprak. Men jag gor sa gott jag kan for att fa det sa tydligt som mojligt.

Vi stannade tre dagar i Xian och hann forstas med att titta pa Terrakottaarmen utanfor Xian pa Andreas fodelsedag. Jag tror att det blev en ganska bra fodelsedagspresent. Det var otroligt manga lergubbar i naturlig storlek, ungefar 7000 stycken, och kanske lika manga turister. Nastan lika fascinerande bade och.

En liten del av Terrakottaarmen.

Vi var inte ensamma...

I Xian bodde vi pa ett vandrarhem (aven om det blir mer som ett hotell nar man har egna rum med dusch och toalett) i klassisk kinesisk stil med ypperligt lage innanfor stadsmuren. Muren ar riktigt haftig och man kan cykla runt hela pa ganska exakt 96 minuter. Vi hann aven kolla in lite fler av stadens sevardheter, bland annat klocktornet och Asiens storsta fontanshow, samt lite shopping. Vi blir battre och battre pa att pruta aven om vi har en kansla av att vi inte ar helt fullarda an, dvs att vi fortfarande blir mer eller mindre lurade.

Vandrarhemmet.

Andrea och Therese cyklar muren runt i Xian.


Gata i Xian. Vissa delar av staden ar valdigt moderna medan andra, som den har, ser lite aldre ut.



Fontanshow.

Vi ater aterigen odefinierbar mat pa en kinesisk restaurang. Notera sarskilt Thereses speciella pinnteknik. Den fascinerar till och med kineserna men verkar fungera valdigt bra.

Efter Xian rorde vi oss soderut och befinner oss nu i Yangshuo i Guangxiprovinsen. Det blir ett litet avbrack mot storstaderna och igar var vi ute och cyklade pa landsbygden. Det ar verkligen hur fint som helst, man kan nastan inte forsta det. Vadret var dessutom helt perfekt for en cykeltur; mulet och lite svalkande duggregn med jamna mellanrum. Har ar bilderna:

Dessa speciella berg omger Yangshuo.

Man som satter risplantor.

Anna-Maria vid ett berg med ett manliknande hal.

Therese.


Andrea och var guide (i vit keps) pratar med byborna som odlar detta..



...men vad tror ni egentligen att det ar? Det far bli dagens gata!

Det har med att ta snygga, arrangerade cykelbilder ar inte alltid det lattaste...

Umgefar halvvags in i cykelturen gjorde vi ett besok i en vattenfylld grotta dar den som vill kan gora lerbad. Eftersom jag har mycket daliga erfarenheter av grottor plus kameror lamnades kameran utanfor men Andrea har fina bilder fran grottan for den som vill se.
Som sakert igen missat drar hela OS-karusellen igang idag. Det ar lite speciellt att vara i Kina nar det hander. Dock ar det vi marker mest av OS just nu den okade sakerheten. Fastan vi befunnit oss flera hundra mil ifran Peking har det varit metalldetektorer och forbjudet att ta in vatskor pa exempelvis de flesta museer. Pa den ca 1 h och 40 minuters taxiresan fran flygplatsen till hotellet i Yangshuo var det narmare tio poliskontroller utplacerade (aven om vi hade turen att inte bli stoppade vid en enda) och det enda var chauffor kunde forklara det med var "olympics". Det kanske handlar lite om att for OS sa ar nastintill all publicitet negativ publicitet. Dvs sker det nagon incident i andra anden av Kina sa ar det anda negativt for OS. Det ska i vilket fall bli valdigt intressant att komma till Peking om nagra dagar.
Lite senare
Tjejerna ar tillbaka fran matlagningskursen och Andrea ska har beratta lite om kinesisk kokkonst.
Kinesisk mat inte ar nagot som gar speciellt langsamt har vi fatt lara oss nu. Det var ett valdigt tempo pa matlagningen, pa tre timmar skulle vi ga fran hotelltet till marknaden dar vi handle lite smagrejer, sedan skulle vi ocksa laga tre olika ratter och ata dessa. Men det var valdigt roligt! Nagot som jag trodde var en skrona visade sig vara sant pa marknaden; de ater faktiskt hund i Kina! Sjalva matlagningen var ganska enkel men det blev valdigt gott. Vi lagade kottdumplings, wokade gronsaker och en kyklingratt med notter i. Allt blev mycket gott men det berodde nog pa de otroliga kockarna Therese och Andrea. :-)
I ovrigt ar allt bara bra! Therese har lite kanningar av en visdomstand men det rader kinesiska varktabletter bot pa. Vi hors senare i en ny stad!

2 kommentarer:

Sehlström sa...

Suck. Anna-Maria, vet du vilket helvete vi kommer få om vi inte har kvitton att redovisa! 100 kkr utan kvitton är jobbigt. Men du löser det säkert på något kreativt sätt.
Blandbandet jag fick är riktigt bra! Jag har lyckats konvertera det så att jag kan lyssna nu. Tack än en gång!
Kramar

Anders Lundberg sa...

Ni ser ut att ha det otroligt härligt! Det verkar bli mycket cyklande. :) Lite avundsjuk är man allt.

Ha det fint!
Kram Anders