söndag 3 augusti 2008

Utstallningen ar avslutad

Hej igen, hela ganget har. Nu ar vi i Xian men oj vad det har hant mycket sedan sist, vi far forsoka strukturera upp det hela:

Utstallningen
Utstallningen pagick i tre dagar och var valdigt trevlig med otroligt mycket besokare (vi borjar forsta att det finns valdigt manga manniskor i Kina...). En dag var det jurybedomning och tjejerna hade besok av tre jurypersoner. Tva av dem forstod nog projektet.


Utstallningshallen.

Andrea och Therese forklarar projektet for manga intresserade besokare.


Ja, manga besokare var det verkligen... Har i skoluniform.

Liksom i Moskva, dar Anna-Maria var for nagra ar sedan, tillampades det har poliseskort for de internationella deltagarna vilket ju kan kannas lite val... Dock maste det sagas att det ar enormt smidigt i trafikstockningar da man sa att saga kan lana de motriktade filerna (0avsett om det ar bilar dar eller inte). Heldragen linje tas lite med en nypa salt.

Pa prisutdelningen bjods det pa mycket sang och dans vilket vi gillar skarpt. Dar fanns bland annat tjejer som dansade med skalar pa huvudet samt Kinas motsvarighet till bade Pavarotti och Kicki Danielsson. De flesta priserna till kineserna ar pengar men ocksa frikort till universitetet, dvs att de slipper intagningsprov, verkar vara enormt uppskattat.




Damer med skalar pa huvudet.

De internationalla deltagarna tar emot diplom pa prisutdelningen.

Anna-Maria ar mycket nojd over att mindre sallan an tidigare blivit misstagen for en av utstallarna (aven om det har hant). Dock ar det flesta kinesiska vuxna pa utstallningen elevernas larare vilket innebar att manga har antagit att aven A-M ar en, om an valdigt ung, larare. Det var lite intressant.

Utflykter
Vi har hunnit med manga utflykter. En var till en sjo vid ett berg, lite av ett stalle for Urumqis invanare att aka till nar de vill fly det heta vadret i staden. Det var valdigt fint.



Sjon och berget.

Andrea och Therese badade fotterna. Det var tydligen lite kallt.

Apropa hetta, en dag gjorde vi ett besok till Turpan, det varmaste stallet i hela Kina. Ja, det var varmt, mycket varmt. "Ja, det var spannande att vara dar, men vi kommer aldrig att aka tillbaka", sa vi till varandra nar vi kom hem. Hur varmt det var? 69 grader i solen men som tur var "bara" 45 i skuggan. Aldrig har en buss med AC varit sa uppskattad. Vi hann titta pa ruiner, en moske och stadens valkanda vindruvsodling.

Mosken i Turpan.


69 graders hetta. Notera de nagot plagade ansiktena.


Det finns manga vindsnurror utanfor Urumqi. Det tyckte ingenjoren i sallskapet (och enbart ingenjoren) var intressant.


CASTIC ar slut
Nu har vi lamnat Urumqi och det var lite sorgligt att saga hej da till alla nya vanner, bade utstallare och arrangorer. Alla har varit valigt trevliga och valdigt roliga. Till exempel kan vi namna de fem franska killarna. Det uppstar valdiga diskussioner pa franska dem emellan sa fort man fragar nagot och nagra minuter senare, lagom till att man sjalv glomt bort att man overhuvudtaget fragade nagot, sager de: "Now we have come to a conclusion". Fast vi kanske far skylla oss lite sjalva nar vi fragar saker som "Vilken ar den basta matratten i Frankrike?". De hade ocksa lite problem att lista ut vad flaskan med "Conditioner" pa hotellrummet skulle anvandas till och vi tjejer fick rycka in och forklara saken. Dessforinnan hade de tydligen anvant den som bade hudkram och massageolja (vi valde att inte ga in djupare pa detta).

Pa det stora hela har CASTIC varit valdigt bra. Det har varit nagra mindre arrangorsmissar som fatt det att klia lite i arrangorsfingrarna pa Anna-Maria men det ar ju snarare regel an undantag pa sadana har tillstallningar. Det har varit valdigt avslappnat och vi har fatt enormt bra hjalp, vi hoppas verkligen att FUF kommer att fortsatta skicka deltagare till CASTIC i framtiden.

Xinjiang
Innan vi hoppar vidare maste vi bara beratta lite om provinsen Xinjiang dar Urumqi ligger. Det ar Kinas storsta provins till ytan och den ligger alltsa i nordvastra hornet av landet. Den gransar mot atta lander och har finns flest minoriteter i Kina, nastan 50 stycken. Den storsta ar, pa enegelska, "uighurs" som ar muslimer. Nast storst ar kazakstanier. Detta gor att provinsen nastan blir som ett eget land i Kina. Provinsen har ocksa de storsta oljefyndigheterna i landet.

Maten
Det har funderats lite kring maten i kommentarerna. Vi har forstatt att maten ar valdigt olika i olika delar av Kina. I Urumqi upplevde vi den som ratt stark, de ungerska deltagarna hade valdiga problem och verkade leva mest pa bara ris. Vi trodde att det kanske skulle vara lite annorlunda i Xian men den forsta maltiden har var ocksa ratt smakstark. Det ar inte sa att man dor av det men man far ta maten liksom i etapper. Ta nagra bitar, vanta lite, andas och sedan ta en bit till. Men gott ar det, det ska verkligen sagas!

Morgondagen
Imorgon ska vi aka ut fran provinshuvudstaden Xian (dar vi befinner oss nu) till Terrakottaarmen. Det ska bli riktigt roligt for det har vi alla satt fram emot en langre tid. Just nu bor vi pa ett ganska stort vandrarhem som befinner sig precis innnanfor stadsmurarna i Xian. Stadsmuren ar riktigt kand eftersom det ar en av de fa bevarade murar i Kina dar man kan ga runt hela staden. Dessutom finns det vackra hus precis runt muren, hus fran gamla tiders Kina. Lite fakta om Xian: Det ar en av de mindre men aldre staderna i Kina. Vi tycker inte staden ar liten men det ar den i Kinesiska matt matt. Staden har en befolkning ungefar tre ganger sa stor som stockholm. Det blir mer om Xian i nasta inlagg.

Ha det gott!
/Era utsanda i Kina

4 kommentarer:

Unknown sa...

Gud var roligt att höra att ni har det så bra. :D Det lär nog bli fortsatta resor till Kina för UUF:s deltagare. Det ska jag lobba för. ;)

Haha "Det har varit nagra mindre arrangorsmissar som fatt det att klia lite i arrangorsfingrarna pa Anna-Maria men det ar ju snarare regel an undantag pa sadana har tillstallningar." Då vet jag att allt är som vanligt med Anna-Maria. ;)

Hoppas ni får en fortsatt fin resa. Kram

Anonym sa...

Hallo
Nu har vi läst bloggen i ett mycket regnigt Göteborg där temperaturen inte riktigt kommer över 15 grader. Skönt att ni har det bra. hälsningar fam de Haan

Betty sa...

Tjejer, det är superroligt o läsa vad ni har för er! Har gått o funderat på hur ni har det o så skickar Andrea mejl med bloggadressen. Jag blev verkligen jätteglad!
Verkar som om ni har det super roligt, och nej jag är inte det minsta avis.........
Kramar

Anna-Maria sa...

david: Hehe, jag tror att du har ratt i din analys dar... ; )

Jamen kul! Kina ar faktiskt ett riktigt bra stipendium.

Fortsatt lycka till med UUF-arbetet! Kram.

andrea -> betty: Kul att du har last var blogg. Hoppas du har det bra.